The park’s main or ‘Botanical’ axis is one element of the design that Berlin’s then Director of Gardens (Städtischer Gartendirektor) Albert Brodersen drew up for the new school garden established in Blankenfelde in 1909 that is still identifiable today. Here, the economical, aesthetic and didactic goals of a school garden are clearly combined. The fields and embankments along the paths, evidence of its use as irrigated agricultural land still visible today, give the park its distinctive layout. Brodersen used the existing grid of irrigated fields to structure the park, gain space for cultivation and systematically present the plants.

 

The main axis leads from the main gate on Blankenfelder Chaussee through the centre of the Botanischer Volkspark passing the greenhouses and Arboretum on to the park’s more natural areas, such as the Park Forest and meadows. One main feature of its design is the rhythmical division of the axis by four squares planted with lime trees. Shrubs planted between the limes are characteristic elements.

In the master plan for the Botanischer Volkspark that it drafted in 2011, the landscape architecture firm Planorama designed contemporary planting along the main axis in accordance with historic monument preservation guidelines.

The first section, the shrubbery, was created in 2012. It uses geophytes, shrubs and grasses in harmonious shades of red whose various heights form a transition to copses of trees in the background. This composition creates a setting that always looks lovely from spring through to late autumn, right at the park’s entrance. The new second section was established in 2013. Here the flowers are mainly of silvery, white-green colours, harmonising with the glassy and metallic colours of the glasshouses in the background.

 

The third section of the main axis is in the park’s landscape conservation area, so the new shrubs planted here were mainly indigenous, wild varieties. Nature conservation and biological diversity are carefully presented to harmonise with the gardening and aesthetic aspects of the historic garden. This natural form of shrub planting and integration of the main axis into the surrounding meadows was carried out as part of Berlin’s Environmental Relief Programme (Umweltentlastungsprogramm Berlin - UEPII) measures in 2015.